Monday, September 4, 2017

HILANG BERAT BADAN DAN SLIM.

Topik hot sebab semua nak cantik. Kan?
Jaga berat badan bukan utk cantik je. Tp untuk sihat dan senang nak beribadah. Baru Allah tolong. Niat kene betul.

Confident level kita akan jadi low dan kita akan mudah mendapat penyakit. Malas nak gerak, jalan sikit je dah penat semua mende akan jadi malas. 

Kenapa susah nak diet? Tak org lain ami pun. Pantang. Pantang tgk mkanan. 😆
Mindset kena betul bila nak turunkan badan ni sebenarnya.

Disiplin diri kene ada.
Determination (jangan hangat-hangat tahi ayam je okeh!)

Tips penting nak kurus:
- 3 liter air setiap hari (yg ni ami mampu 2 liter je sehari. 😅)
- Jangan skip waktu makan.
- Kene plan apa yg kita kene makan kita (pikir menu siap2)
- Jangan cari pasal. (Jangan tergoda dgn kawan2 yg ajak makan best-best lunch hour tu 🙊) yang ni boleh kot sbb lunch jarang keluar sbb dah breakfast.

Vitamin untuk turunkan berat badan

Cinch + Omega Guard + Herb-lax sangat sesuai untuk sesiapa yg tgh berdiet.

1). Cinch shake - bantu turunkan berat badan/beri rase kenyang

2). Omega Guard - bantu bakar kalori/tingkatkan metabolisme tubuh

3). Herb Lax - bantu buang isi usus/lawas


Apa beza kalau kita apa supplement kurus dengan tak ambil?

Kalau kita tak ambil - jangkamasa yg lama utk berkesan.
Kalau kita ambil supplement- kesan lebih efficient!

Dan yang paling penting sekali!

JANGAN LUPA BERSENAM. Keluarkan peluh tu. 10min pun takpe. Kat umah pun takpe kalau malas nak keluar sgt. Tapi kalau keluar boleh sedut angin2 segar.

Tak gitewwww. 🏃‍♀️

Nanti ami share menu diet pulak. Korang boleh follow kalau nak diet.

Jangan lupa whatsapp kalau nak order. 0199939110
Continue Reading

Sharing bisnes session with uolls!

TIPS FOLLOW UP CUSTOMER

by Master Farihah dalam kelas #maestroelite3

Master farihah yang sangat rendah diri dan salah seorg master yg berjaya. Banyak pengalaman susah senang beliau kongsi dlm kelas. Tp beliau tak pernah putus asa.

Antara tips yang beliau guna :-

FREEGIFT - Jangan kedekut nak bg freegift pada customer okeh. (Baik. Ami will follow)

NOTIFY CUSTOMER - Bila pos barang customer boleh terus inform tentang status barang diaorang (Bagi gambar)

UPDATE - update dengan customer tentang status barang dah sampai atau belum.

FREKUENSI FOLLOW UP - Tak perlu follow up setiap hari. Rancang jenis2 follow up bergantung kepada situasi.

BONDING - Bina hubungan yang baik dengan customer. Boleh anggap customer sebagai kawan. Ami suka share tips2 dgn customer. Contoh bf tips.

DATABASE CUSTOMER - Save database customer. Kita mesti kenal customer kita untuk boleh kita update apa2 info akan dtg.

SENTUH EMOSI - Share apa2 cara atau tips dgn customer. Contoh ami, ami suka share cara penyusuan yg betul berpandukan apa yg ami belajar dari pakar laktasi. (Depends pd skop kes customer)

HARGAI CUSTOMER - Bagi apa2 wishes or gift or kad depends pada situasi pada masa tu. Jangan takut rugi. InsyaAllah, Allah akan gandakan lagi sedikit pemberian kita itu dgn yg lebih bnyk lagi.

Ami share tips ni untuk di apply kan pada semua jenis bisnes. Boleh diguna pakai pada semua kawan2 ami yg berbisnes okay!

Happy sharing!

Terus berdesup whatsapp ami untuk pertanyaan lanjut mengenai set shaklee. 0199939110 
Continue Reading

Sunday, September 3, 2017

PART II SAMBUNGAN POST PENYUSUAN.

(Situasi bila dah balik rumah. DALAM PANTANG)

1. Bengkak susu. Sesiapa lps lahir anak awal2 tak sah kalau x bengkak susu. Umar dgn Uthman ami mengalaminya. Masa ni la kene tukang urut yg betul2 pandai. In my case, tukang urut dalam pantang ami pakej. Mmg pandai mengurut cik b masa bengkak susu. Tukang urut ami dlm pantang Pn Mia Elsa fb dia. Ami panggil kak mia. Alhamdulillah slps tu ok.

2. Lepas tu Ami follow sebagaimana notes Pn Noorfazila.

3. Menyusukan baby setiap 1 or 2 jam. Kalau dia tido kacau dia slow2 biar dia jaga utk menyusu.

4. Kalau baby korang mcm Uthman jenis tido pastu sua pun x menghisap. 😅 ami amik pam n pam sbb nak bg ransangan. Masa dalam pantang ami takde istilah 'beauty sleep'. Ami tak amik peluang baby tido mlm tu ami pun tido sekali. Kalau cik b rasa penuh je, ami amik pam dan akan pam. Sbb ami kejut uthman pun uthman sua pun tak menghisap. 😂


5. Awal2 mmg dapat 1oz- 2oz. Ikut keperluan baby.

6. Dalam pantang seelok2 nya bg yang fresh. Terus direct. Tp ami ada selit2 jgk pam sbb depends pada situasi. Setiap anak situasinya berbeza2.

7. Disebabkan ami adalah ibu yg bekerja, ami kenalkan Uthman dgn susu botol. Tp ami start sebulan selepas lahir. Ami try sekali dua kali sebulan sbb nak bg dia kenal botol. Selebihnya direct.

8. Yang ni penting utk ibu bekerja. Utk kedua2 anak ami, ami tak ajar anak2 ami menyusu sambil baring. Walaupun malam waktu tido. Sebab? Bila kita dah biasa bg secara baring. N nak tidokan anak2 pun dgn cara 'ngempeng', kalau ami kene outstation ke nnt anak2 susah nak bg tido sbb nak ngempeng baru boleh tido. Kesian kat sesiapa yg jaga anak kt nnt. Ada jugak org tny. Tak penat ke bangun dari tido n bg secara duduk. Ami akan jawab mmg la ngantuk n penat. Tp ami paksa diri utk supaya tak akan jd HABIT mende ni utk anak2. Alhamdulillah utk umar dan uthman tido boleh tido mcm biasa secara tepuk atau buai. Tp kene bagi kenyang dulu perut dieorg.

9. Jadual pam ami waktu pantang (jadual ni ami belajar dari kaunselor laktasi cikgu noorfazila jgk. Tp kene tgk situasi dan rutin baby kita)

4-5.30pg (tgk mata bgn pukul bape. Time ni mmg ami pam sbb kalau x, tak boleh tido la bengkak.
10pg (waktu pg depends pada kadar kehisapan baby. Sbb Uthman suka tido. So ami pam la selit2 tu.
4-5ptg (depends jgk. Mcm pukul 10 td.
10-11pg (sebelum tido kene kosongkn cik b ye kwn2)

10. Waktu dalam pantang ami tak ponteng vitamin shaklee ami. (Sbb tu ami rasa amat2 berbeza dari previous)😊



Bila dah masuk kerja, ami teruskan jadual pumping mcm biasa. Sekurang2nya 2x pam waktu kerja. Selit lah masa mcm mana pun.

Sbb ami learn lesson. Time umar dulu bagi alasan bz sampai takde masa nak pump sampai susu drop n ami x berusaha pun utk baiki balik. Lepas tu menyesal sorang2. 😔

So utk korang yang betul2 niat nak susukan anak 2 tahun. Jangan malas n bg mcm2 alasan. Kerja ke tak kerja ke. Jadual pumping kene follow. Kalau tak nangis la tepi bucu katil sorg2. 😆

Tips paling berkesan ami. Kalau nak bnyk LDR, ami buka fb mentor Noorfazila binti Abdul Rahman, baca post2 dia n cter kat member kalau ada geng tgh pump. Lps tu borak2 pasal anak. Sure banyak LDR dalam tempoh 30minit pump.

Lepas tu, pumping paling kurang pun 4 jam sekali utk jaga kualiti dan kepekatan susu. Kalau pump masa tgh bengkak, susu akan jadi cair dan tak pekat.

Cuba lah kalau nak tau jadi ke tak. 😘


*LDR=let down reflex.

Good luck kawan2 ami yang tak pernah give up! ❤️

Jom korang join milkbooster ami, beli basic set penyusuan ami bagi free breast pump silikon utk korang! Siapa cepat dia dapat okay! Ada 3 je. Whatsapp ami 0199939110.




Continue Reading

POST PENYUSUAN PART I

Selamat pagi semua!
Kali ni ami baru berpeluang nak share pengalaman ami mcm mana ami amal cara penyusuan. Memandangkan request dari ibu2 dan bakal ibu2 yg pm ami selepas dr pos ami mencari anak susuan sblm ni.
Sebelum ni untuk umar, ami menyusu badan jugak. Tp lepas untuk 6 bln pertama (syukur lepas exclusive bf) dan lps tu susu drop n ami tak usaha dgn bnyk alasan ami. (Sila jgn tiru)
Untuk anak kedua ni. Uthman. Ami tak nak jd mcm yang lepas. Ami menyesal. So ami guna peluang FB. Ami follow mana2 pakar laktasi yang mengajar dlm fb. Ada 2 jenis cikgu ye. Satu yang free mengajar online. Satu yang berbayar which means beli ebook. Boleh je nak follow mana satu. Tp ami terkesan sgt2 slps follow Puan Noorfazila binti Abdul Rahman. Korang boleh start follow skrg. 😊
Beliau sangat menekankan untuk berfikiran positive walau apa jua situasi. Dan yang paling utama, beliau suruh kita bersyukur kepada Yang memberi rezeki walaupun 1oz dapat.
Ok. Untuk kes ami sendiri. Ami bukan pam2 terus dapat 10-14oz sekali pam. Awal2 tu susu adalah pengikut keperluan saiz perut bayi. Paham kan?

PREPARATION ami sebelum baby keluar.

1. Ami dah set in mind. Allah jadikan setiap susu ibu cukup untuk bayi mereka. Kalau tak, takkan disebut dalam Al Quran mengenai penyusuan. Jadi susu ami mmg cukup utk anak2 ami.

2. Ami standby pam. Beli pam mengikut budget masing2. Skrg mcm2 dah jenis pam dijual di pasaran dan murah2. Rm35 pun ada. So xde alasan ye. Ami beli yang pakej terus. Pam, botol simpanan, cooler bag, dan plastic storage. Bg yg tak berkemampuan, kalau x cukup budget, korang boleh start beli sebulan 1 brg. Supaya x rasa terbeban. Jgn mengeluh awal budget keluar bnyk ke apa sbb awal2 je kene invest utk susu ibu. Kalau fm every month kene invest. Yang mana nak?

3. Ami prepare supplement siap2. 2nd pregnancy ni ami mmg tak ponteng amik supplement mcm yg 1st sbb ami mmg jaga betul2 atas faktor2 kesihatan ami sendiri. Ami mmg consume shaklee dr awal sbb tau kebaikan dia dr awal. (Masa ni ami pengguna ye. Xde jual apa2)

4. Masa di hospital, kalau tgh sakit ke or kene tahan wad sbb tak sakit ke. Mind set ami n ami ckp dgn diri sendiri. Walaupun ami tau masa tu ami 50-50 boleh lahir secara normal or czer. Buang jauh2 siapa yg kata czer tu xde susu. Ami sokmo kata susu ami ada dan cukup untuk baby. Kene ckp bnyk kali sbb kata2 itu satu doa.

BILA BABY DAH SELAMAT DILAHIRKAN.
(Situasi hospital)

1. In my case, ami czer full bius. So kene relax n tido selama 6 jam. So procedur hospital dia dptkan permission suami utk bg baby fm sepanjang tempoh 6 jam tu. (Ami kena redha yg ni). Plus Uthman kene tahan skjp sbb nafas laju. Tp alhamdulillah dlm pukul 1pg mcm tu Uthman dah boleh keluar n terus bg kat ami. Ami masa tu dlm keadaan lalok sbb penangan morfin, ami tetap gagahkan diri untuk susukan Uthman.

2. Ami sua je susu ke Uthman walaupun ami rasa perut ami berat. Tp kene bantuan nurse utk angkat baby sbb ami x mampu nak bangun. Ami menyusu secara baring. Alhamdulillah Uthman minum. Ok ni lagi satu. Lumrah sifat bayi keluar je mulut dia akan mencari sesuatu utk dia menghisap. Tp dia x kenal lg. Masa ni la kita nak kenalkan cik b pada baby slow2. So jgn la kata baby xnak terima la xnak hisap la. (Kecuali baby ada masalah pernafasan mmg dia reject). Tp in Uthman case alhamdulillah dia terima dgn baik. Sama juga masa Umar dulu. Allah permudahkan. Mungkin sbb kita dah set in mind. Allah ada dan Allah akan permudahkan.

3. Masa tu walaupun ami tak tau keluar ke tak susu (perasaan tu tetap ada) tp ami buat2 yakin ada dan ami sua je. Tengok Uthman baik je menghisap Alhamdulillah. Biar Uthman dapat Kolestrum utk antibodi dia.

4. Masa ni mmg takut sbb luka czer. Tp dlm hati ami. Ami doa, semoga Allah sembuhkan luka ku sbb aku berusaha utk kenyangkan anakku dgn susuku sendiri. (Fikiran positif dan tenang ni penting ye kwn2 sbb bila kita stress susu taknak keluar. Ingat tu!)

Panjang sgt dah ni. Nanti ami sambung situasi selepas blk rumah pulak ye. Nak bg Umar makan jap. (Transfomers yg sentiasa lapar)

SEBELUM TU.....

Siapa-siapa nak grab set hamil, set berpantang dan set penyusuan ami ada bagi free gift. Uolls nak tau free gift apa. Haaaa.. BREAST PUMP DOUBLE by REAL BUBEE! 

So kalau korang xde lagi breast pump tu ha cepat2 PM ami utk beli set shaklee. Whatsapp 0199939110.



Continue Reading