Sunday, September 3, 2017

PART II SAMBUNGAN POST PENYUSUAN.

(Situasi bila dah balik rumah. DALAM PANTANG)

1. Bengkak susu. Sesiapa lps lahir anak awal2 tak sah kalau x bengkak susu. Umar dgn Uthman ami mengalaminya. Masa ni la kene tukang urut yg betul2 pandai. In my case, tukang urut dalam pantang ami pakej. Mmg pandai mengurut cik b masa bengkak susu. Tukang urut ami dlm pantang Pn Mia Elsa fb dia. Ami panggil kak mia. Alhamdulillah slps tu ok.

2. Lepas tu Ami follow sebagaimana notes Pn Noorfazila.

3. Menyusukan baby setiap 1 or 2 jam. Kalau dia tido kacau dia slow2 biar dia jaga utk menyusu.

4. Kalau baby korang mcm Uthman jenis tido pastu sua pun x menghisap. 😅 ami amik pam n pam sbb nak bg ransangan. Masa dalam pantang ami takde istilah 'beauty sleep'. Ami tak amik peluang baby tido mlm tu ami pun tido sekali. Kalau cik b rasa penuh je, ami amik pam dan akan pam. Sbb ami kejut uthman pun uthman sua pun tak menghisap. 😂


5. Awal2 mmg dapat 1oz- 2oz. Ikut keperluan baby.

6. Dalam pantang seelok2 nya bg yang fresh. Terus direct. Tp ami ada selit2 jgk pam sbb depends pada situasi. Setiap anak situasinya berbeza2.

7. Disebabkan ami adalah ibu yg bekerja, ami kenalkan Uthman dgn susu botol. Tp ami start sebulan selepas lahir. Ami try sekali dua kali sebulan sbb nak bg dia kenal botol. Selebihnya direct.

8. Yang ni penting utk ibu bekerja. Utk kedua2 anak ami, ami tak ajar anak2 ami menyusu sambil baring. Walaupun malam waktu tido. Sebab? Bila kita dah biasa bg secara baring. N nak tidokan anak2 pun dgn cara 'ngempeng', kalau ami kene outstation ke nnt anak2 susah nak bg tido sbb nak ngempeng baru boleh tido. Kesian kat sesiapa yg jaga anak kt nnt. Ada jugak org tny. Tak penat ke bangun dari tido n bg secara duduk. Ami akan jawab mmg la ngantuk n penat. Tp ami paksa diri utk supaya tak akan jd HABIT mende ni utk anak2. Alhamdulillah utk umar dan uthman tido boleh tido mcm biasa secara tepuk atau buai. Tp kene bagi kenyang dulu perut dieorg.

9. Jadual pam ami waktu pantang (jadual ni ami belajar dari kaunselor laktasi cikgu noorfazila jgk. Tp kene tgk situasi dan rutin baby kita)

4-5.30pg (tgk mata bgn pukul bape. Time ni mmg ami pam sbb kalau x, tak boleh tido la bengkak.
10pg (waktu pg depends pada kadar kehisapan baby. Sbb Uthman suka tido. So ami pam la selit2 tu.
4-5ptg (depends jgk. Mcm pukul 10 td.
10-11pg (sebelum tido kene kosongkn cik b ye kwn2)

10. Waktu dalam pantang ami tak ponteng vitamin shaklee ami. (Sbb tu ami rasa amat2 berbeza dari previous)😊



Bila dah masuk kerja, ami teruskan jadual pumping mcm biasa. Sekurang2nya 2x pam waktu kerja. Selit lah masa mcm mana pun.

Sbb ami learn lesson. Time umar dulu bagi alasan bz sampai takde masa nak pump sampai susu drop n ami x berusaha pun utk baiki balik. Lepas tu menyesal sorang2. 😔

So utk korang yang betul2 niat nak susukan anak 2 tahun. Jangan malas n bg mcm2 alasan. Kerja ke tak kerja ke. Jadual pumping kene follow. Kalau tak nangis la tepi bucu katil sorg2. 😆

Tips paling berkesan ami. Kalau nak bnyk LDR, ami buka fb mentor Noorfazila binti Abdul Rahman, baca post2 dia n cter kat member kalau ada geng tgh pump. Lps tu borak2 pasal anak. Sure banyak LDR dalam tempoh 30minit pump.

Lepas tu, pumping paling kurang pun 4 jam sekali utk jaga kualiti dan kepekatan susu. Kalau pump masa tgh bengkak, susu akan jadi cair dan tak pekat.

Cuba lah kalau nak tau jadi ke tak. 😘


*LDR=let down reflex.

Good luck kawan2 ami yang tak pernah give up! ❤️

Jom korang join milkbooster ami, beli basic set penyusuan ami bagi free breast pump silikon utk korang! Siapa cepat dia dapat okay! Ada 3 je. Whatsapp ami 0199939110.




0 comments:

Post a Comment